top of page
Zoeken
  • Viva Las Vintage

De prachtige draaimolen attributen van L'Autopède

Bijgewerkt op: 14 jun. 2021

Geen mooier onderwerp om deze blog te starten dan de prachtige draaimolen attributen van L'Autopède. Want wie kent ze niet; de typische mooi gevormde voertuigen ontsproten aan de creativiteit van de familie Baeyens.

L'Autopède
L'Autopède


Allen hebben we ooit wel op zijn minst enkele rondjes gedraaid in een prachtig object dat manueel door hen vervaardigd werd. Zo was er het typische busje, de futuristische motoren, de draaiende UFO-tollen, de oprukkende Patton tank, etc... Nog steeds brengen ze een glimlach op vele gezichten, zowel van de kinderen die zich even bestuurder wanen als van de trotse ouders die aan de kant meegenieten.


Want wie kent ze niet; de typische mooi gevormde voertuigen ontsproten aan de creativiteit van de familie Baeyens.

Het ontstaan


Sinds het ontstaan in 1946 werden vele van deze typische draaimolenwagens in hoogstaande kwaliteit vervaardigd in het atelier aan de rand van Gent. Net omwille van de hoogstaande kwaliteit zijn nog vele (naar schatting 95%) van de geproduceerde voertuigen nog ergens aanwezig. Helaas was het net omwille van deze kwaliteit dat er in de jaren '70 een kentering kwam in het succes van het bedrijf. Kunststof werd voor andere producenten de basis voor het vervaardigen van kermiswagens waardoor deze goedkoper en sneller konden vervaardigd worden. Alain Bayens volgt in die periode ook zijn vader Karel Bayens op als zaakvoerder. Hij blijft trouw aan de kwaliteit (1 mm dik plaatstaal) maar kiest voor moderne voertuigen zoals een Goldwing motor.


Meer info


Voor wie meer wil weten over deze fascinerende en prachtige objecten kan ik ten zeerste het boek 'L'Autopède, 65 jaar Vlaamse draaimolen attributen' van auteur Piet Winkelmolen aanraden. Deze bevat naast 440 foto's in kleur ook de geschiedenis en vele leuke weetjes achter L'Autopède. Kortom, een prachtig tijdsbeeld dat niet verloren mag gaan en op deze manier werd vastgelegd voor het nageslacht.

760 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page